• Audi Center: Terminal and Workshop Building/Parking Garage
Projects

Audi Center: Terminal and Workshop Building/Parking Garage

Stuttgart, Germany, 2013

Two independent buildings were constructed for the Audi Center in Stuttgart-Feuerbach: the representative terminal for exhibitions and sales and the functional workshop building including a parking garage. The plans for the four-story terminal include two-story open spaces spanning two stories each. Consequently, two floors span across the entire width of the building. One of the composite floors consists of steel beams and semi-prefabricated parts, the other is made up of pre-stressed concrete trusses and semi-prefabricated parts. Horizontal forces caused by the inclined interior columns are balanced within the structure. In the parking garage, all of the floors are made of hollow-core slabs. The parking space is supported by a lower floor with a girder spanning over 63 meters. The basement is a waterproof structure on a pile foundation. The excavation pit shoring was constructed as an anchored soldier pile wall.


  • Location

    Stuttgart, Germany

  • Architect

    Hinrichsmeyer + Bertsch, Böblingen

  • Client

    Volkswagen Group Real Estate

  • Structural engineer

    Konstruktionsbüro für Bauwesen, Wolfgang Abts, Friedrichshafen

  • Contractor

    Leonhard Weiss, Göppingen

  • Our Scope of Work

    check engineering of structural stability, fire safety and sound insulation; site supervision

  • Gross cubic capacity 103.000 m³
  • Workshop building/ floor plan 109 m x 18 m
  • Terminal floor plan 50 m x 30 m
    composite steel beams span up to 25 m
    pre-stressed concrete trusses span to 29 m
    4 stories
    height approx. 19 m
  • Audi Center: Terminal and Workshop Building/Parking Garage
  • Audi Center: Terminal and Workshop Building/Parking Garage

Project location

Similar Projects

Schwabstraße 43
70197 Stuttgart

+49 711 64871-0
info@sbp.de