Others

Protective structure for the forecourt of the Eiffel Tower

© David Boureau - Dietmar Feichtinger Architectes

In order to make the area around the Eiffel Tower more attractive and more accessible to visitors, the Paris City Council has decided on a large-scale renovation project of its most famous and most visited building with a view to the 2024 Olympic Games. The main goals include better control of visitor flows and protection of the centrally located square under the landmark.
A bullet-proof glass wall is erected along the traffic axes without impairing the historical line of sight. In the places where the Eiffel Tower adjoins gardens, the wall will consist of a metal fence made of Corten steel.
The 72 mm thick glass construction is recessed in the base and leaves the upper edge untouched to ensure an unobstructed view of the Eiffel Tower. The glass elements had to undergo special ballistic tests beforehand.
The fence, also known as the “Eiffel”, consists of thin steel sheets that replicate the silhouette of the Eiffel Tower.
The site remained open during the entire renovation work. The large influx of tourists, the special location in the centre of Paris, the complexity and inaccurate documentation of the underground pipeline network were challenges that had to be taken into account in the design and site planning.

Categories
Others
Location
Paris, France
Architect
Dietmar Feichtinger Architectes
Owner
Direction du Patrimoine et de l’architecture de la Mairie de Paris / Société d’Exploitation de la Tour Eiffel
Partner
Andreas Keil
Features
Glass

Technical Data

Length glass facade
600 m
Length metal fence
200 m
Height
3 m

Lectures

Location

Google Maps

Mit dem Laden der Karte akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Google.
Mehr erfahren

Karte laden