• London Olympic Velodrome
    © schlaich bergermann partner
Projects

London Olympic Velodrome

London, Great Britain, 2011

In 2012 the London Velodrome hosted the Olympic and Paralympic indoor track cycling events. The venue provides seating for 6,000 spectators around the 250 m cycling track. A curved, undulating roof floats on a continuous timber and glass wall, which in turn allows views from the raised site right across the park. The primary structure of the roof consists of a double-curved cable net, consisting of pairs of spiral strand cables arranged at 3.5 m on center. At the location of the roof lights the cable spacing reduces to 2 m on centre. Galvanized steel nodes clamp the four spiral strand cables together at every location where ridge- and valley cables cross. The top part of the node is proportioned to support the corners of the roof cassettes, while the bottom part supports roof hung services, including the lighting containment system.


  • Location

    London, Great Britain

  • Architect

    Hopkins architects

  • Cooperation

    Expedition Engineering

  • Awards

    The Stadium Business Award 2011, Better Public Building Award 2011, Supreme Award for Structural Engineering Excellence 2011, World Stadium Awards 2012

  • Client

    London Olympic Delivery Authority

  • Contractor

    Pfeifer Seil- und Hebetechnik, Watsons, ISG, Wood Newton

  • Our Scope of Work

    conceptual design, construction design, installation analysis

  • Total area roof 12,000 m²
  • Spiral strand cables 36 mm diameter,
    14 km length
  • Seats 6,000
  • London Olympic Velodrome © schlaich bergermann partner
  • London Olympic Velodrome © schlaich bergermann partner

Project location

Similar Projects

Schwabstraße 43
70197 Stuttgart

+49 711 64871-0
info@sbp.de