Art & Culture, Buildings

Schlüterhof Roof, German Historical Museum

© Bela Letto

The interplay of volume and transparency is a fascinating aspect of the skylight covering of the Schlüterhof courtyard. The courtyard is square-shaped, measuring 40 x 40 meters, and was roofed over as part of the remodeling into a museum by I. M. Pei. The load bearing structure runs diagonal to the corners, to where it is supported by existing masonry piers. Standing at right angles, as opposed to lying flat in the shell, the steel slats form a spatial structure. Four planar, vertical circular segments form the outer boundaries. The double curved shell consists of quadrangular meshes with a mesh width of 1.75 x 1.75 m. To obtain flat quadrangular meshes the geometry was generated using translative surfaces.

Location
Berlin, Germany
Architect
I.M. Pei, New York, in in collaboration with Eller + Eller Architekten
Owner
Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung
Partner
schl

Technical Data

Length
41.20 m
Span
41.20 m
Height
6 m
Plan area
1,800 m²
Steel
S355J2G3
Cables
stainless steel
Cast elements
GS20Mn5V

Location

Google Maps

Mit dem Laden der Karte akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Google.
Mehr erfahren

Karte laden