Buildings, Education & Research

Shanghai Library East

© RawVisionStudio

Reminiscent in its shape of a cut crystal, Shanghai Library East seems to float above the treetops. Reflecting the surrounding park and sky, each side of its glazed main volume features some special facade zones, designed as slender post-and-beam structures, providing transparency and openness.
The library’s seven stories are arranged around a light-flooded central atrium, which allows views into all floors, where reading zones and learning spaces are located. Below the main volume, two pavilions further accommodate a 1200 seat performance venue, exhibition and event spaces, and a children’s library.
The structure consists of three main components: The inner zone, a steel-concrete composite structure including four reinforced concrete core zones and the frame structure composed of gravity columns and floor beams. The roof girder-grid, which is cantilevering out from support columns and shear walls of the inner structural zone, transferring the forces of the suspended outer zone back into the inner zone structure. And finally, the outer zone, which is suspended from the stiff roof girder-grid. The lightweight composite structure reduces the loads transferred to the cantilevering roof top by outer tensional perimeter columns.
Shanghai Library East is located in the Pudong New Area district, where it sits adjacent to the Century Park.

Location
Shanghai, China
Architect
Schmidt Hammer Lassen Architects, Shanghai
Cooperation
SIADR (LDI), Aspect Studio (Landscape)
Owner
Shanghai Library
Partner
Sven Plieninger

Technical Data

GFA
115,000 m²
Height
50 m
Dimensions
118 m x 118 m
Floors
7 floors above ground
2 floors below ground
Structural grid
16.80 m x 16.80 m

Location

Google Maps

Mit dem Laden der Karte akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Google.
Mehr erfahren

Karte laden