• DLR Oberpfaffenhofen (GCC Galileo Control Center)
    © Henning Koepke Fotografie
Projects

DLR Oberpfaffenhofen (GCC Galileo Control Center)

Oberpfaffenhofen, Germany, 2008

The new satellite control center for the German Aerospace Center (DLR) was designed as a monolithic exposed concrete structure. It is arranged as a U-shaped office tract enclosing a covered hall. All external walls, cores and canopies are constructed as jointless exposed concrete structures. Thermal separation of the lounges is ensured by insulation from the inside. Three elliptical exposed concrete towers, standing at a slight incline, were placed in the public foyer. Different functions are housed inside these towers, such as an auditorium, the reception and a café as well as the supporting structure for the roof. The satellite control center is a highly technical laboratory and research complex with extreme requirements for vibration protection, sound proofing, and interior climate control. The complex building utilities are integrated into the exposed concrete structure.


  • Location

    Oberpfaffenhofen, Germany

  • Architect

    Schultes Frank Architekten, Berlin; aichner kazzer architekten, München

  • Client

    DLR Köln, vertreten von DLR Weßling

  • Contractor

    dhib dechant, Hoch- und Ingenieurbau GmbH & Co KG

  • Our Scope of Work

    conceptual design, construction design

  • Length 48 m
  • Span 42 m
  • Gross floor area 6,065 m²
  • Gross cubic capacity 24,300 m³
  • Height 15 m
  • Base area 1,800 m²
  • Main usable area 3,065 m²
  • DLR Oberpfaffenhofen (GCC Galileo Control Center) © Henning Koepke Fotografie
  • DLR Oberpfaffenhofen (GCC Galileo Control Center) © Henning Koepke Fotografie
  • DLR Oberpfaffenhofen (GCC Galileo Control Center) © Henning Koepke Fotografie

Project location

Similar Projects

Schwabstraße 43
70197 Stuttgart

+49 711 64871-0
info@sbp.de