Buildings, Office & Residential

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

The Headquarter for the Asian Infrastructure Investment Bank is designed as a modern, innovative, green office complex that strives to express the AIIB mission of openness and transparency. The project is prominently located at the middle axis of Beijing, as the corner stone of the Olympic quarter directly facing the vast Olympic Park to its north. As the ending point of the western Olympic quarter, the AIIB Headquarter will highlight the skyline with its 80 m tall central hall framed by a ring of top floors from where a 360 degree view over Beijing and the West Mountain can be experienced. The goal is to locate all office spaces in a way that the daylight and view conditions are distributed and optimized in a most equal way possible inside the given plot volume. The proposed solution is to arrange the offices on undulating, continuous u-shaped floorplates around 9 light yards to achieve most even light conditions for all workspaces. In consideration of the Beijing climate condition, 7 of the 9 yards are indoor spaces under solar panel roofs to enable independent operation of all public and internal areas.

Location
Beijing, China
Architect
gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
Cooperation
Architectural Design and Research Institute of Tsinghua University
Owner
Asian Infrastructure Investment Bank
Partner
Sven Plieninger
Features
Glass

Technical Data

Gross floor area
389,972 m²
Spans
max. 43 m, regular column grid of 12 m
Length x width
205 x 275 m
Height
max. 80 m
Floors
19
Certification
LEED Platin

Location

Google Maps

Mit dem Laden der Karte akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Google.
Mehr erfahren

Karte laden