• Social Center of the Federal Mail
    © schlaich bergermann partner
Projects

Postal Welfare Office

Stuttgart, Germany, 1989

For the social area of the Postal Welfare Office, approximately 1,500 m² of base area should be spanned column-free.
The range of boundary conditions (planting, types of foundation, optimum height, daylight requirements etc.), predefined the design of a concrete shell whose geometry was determined by inversing a hanging form as a membrane shell from the fixed loads. This way, the thickness of the shell could be limited to 12 cm and the maximum height of the garland-shaped edge beams could be limited to 40 cm. Only the shell base had to be thickened as the membrane-bearing effect could not be maintained here due to lack of space.


  • Location

    Stuttgart, Germany

  • Architect

    Ostertag und Partner, Stuttgart/Isernhagen

  • Client

    Deutsche Bundespost, OPD Stuttgart

  • Our Scope of Work

    conceptual design, construction design

  • Base area 1,500 m²
  • Average radius of curvature 70 m
  • Maximum edge beam height 40 cm
  • Maximum span 60 m
  • Shell thickness 12 cm

Project location

Similar Projects

Schwabstraße 43
70197 Stuttgart

+49 711 64871-0
info@sbp.de